Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării celor două state la NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării celor două state la NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu / FOTO: Alexandra Pandrea - GÂNDUL
Publicat: 26/05/2022, 16:34
Actualizat: 26/05/2022, 16:34

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a avut joi, 26 mai, convorbiri telefonice cu omologul său din Suedia, Ann Linde, și cu cel finlandez, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO), potrivit unui comunicat al MAE. Cele două state și-au depus cererile de aderare în data de 18 mai 2022.

În cadrul discuțiilor, ministrul român al afacerilor externe a reiterat aprecierea și susținerea țării noastre pentru demersurile Suediei și Finlandei de aderare la NATO.

De asemenea, Bogdan Aurescu a mai precizat că România este convinsă că aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său.

Totodată, a arătat că demersul celor două state reprezintă expresia atașamentului acestora la comunitatea de valori și a spiritului democratic pe care NATO le apără și le promovează.

„Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm vine în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus deja consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate practică, prin participarea la misiuni și operații aliate”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat și faptul că România sprijină un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, amintind că țara noastră este un promotor activ al politicii aliate a „Ușilor Deschise”.

El a evidențiat rolul determinant al Alianței de asigurare a păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei.

Șeful diplomației române le-a mai comunicat celor doi omologi că țara noastră va acționa pentru menținerea solidarității și unității aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că acest subiect va fi ridicat inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le va avea în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, care se va desfășura vineri, 27 mai 2022, la Istanbul.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces.

La rândul lor, miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei au informat despre stadiul și perspectivele demersurilor efectuate pentru facilitarea procesului de aderare și au mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat și realizării unui proces de aderare rapid.

Cei trei miniștri au stabilit să rămână în contact apropiat pe acest subiect important pentru cele două state nordice și pentru Alianță.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cum a afectat seceta culturile din România?